zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Dossier >> Vakantie en gezondheid
Vakantie en gezondheid

In dit dossier vindt u tips en informatie over wat u kunt doen om gezond uw vakantie door te komen.

Teken

Teken zijn kleine parasieten en ze zien eruit als bruin-zwarte spinnetjes. Ze kunnen zich vastbijten in de huid van mens of dier en zuigen zich dan vol met bloed. Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 8 tot 10 °C komt, kunnen ze actief worden. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang op uw huid zit.

Een deel van de teken in Nederland is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi. Mensen kunnen van een besmette teek behoorlijk ziek worden en de ziekte van Lyme oplopen. De ziekte van Lyme is in een vroeg stadium goed te behandelen met antibiotica. Wanneer de teek binnen een dag met een tekentang of pincet verwijderd wordt, is de kans op besmetting zeer klein.

Wie gaat wandelen in bossen of duinen, kan het beste bedekkende kleding, dichte schoenen en een lange broek dragen. Het is verstandig om tijdens en na een wandeling door de natuur de huid en kleding te controleren op teken. Controleer vooral op plekken waar de huid dun en vochtig is, zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik.

Zonnebrand

Bijna iedereen is wel eens verbrand door de zon. Een lichte verbranding geeft een rode en pijnlijke huid. Bij een ernstige verbranding ontstaan blaren en is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. Veel zon is slecht voor uw huid en geeft een snellere veroudering van de huid. Bovendien vergroot het de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

Maatregelen om zonnebrand te voorkomen

  • Blijf niet te lang in de zon als uw huid nog niet aan de zon gewend is. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw dat langzaam verder op.
  • Hou er rekening mee dat zonnestraling tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst is. Water, strand en sneeuw weerkaatsen de stralen, zodat u sneller verbrandt.
  • Baby's kunt u beter uit de zon houden. Leg ze onder een parasol of gebruik een zonnehoedje.
  • Een goede zonnebrandcrème is belangrijk om verbranding te voorkomen. Smeer minstens om de twee uur. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer u in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Na het zwemmen moet u opnieuw insmeren. Voor kinderen die in het water spelen, is een waterbestendig zonnebrandmiddel handig.
  • Gebruik bij overgevoeligheid voor zonlicht een 'sun blocker'. Dat is een zonnebrandcrème die extra bescherming biedt.
  • Een zonnebankkuur beschermt niet tegen verbranding. Het ultraviolette licht van de zonnebank geeft wel een bruin kleurtje, maar de buitenste laag van de huid wordt er niet dikker van. Na een zonnebankkuur kunt u nog steeds vrij snel verbranden.